Przydziały żywnościowe w getcie wynosiły miesi...
- TAK
-
Przydziały żywnościowe w getcie wynosiły miesięcznie 2 kg chleba i 1/4 kg cukru. Starczało to na dwa dni. Wolny rynek został odcięty po zamknięciu getta. Władzą w getcie było gestapo. Wszelkie wystąpienia o żywność nie odnosiły skutku.
- 1940-11-15
- 1942-07-22
- w getcie
- gospodarcze
- gospodarka, Niemcy
-
NN
bez tytułu
Analiza sytuacji gospodarczej getta warszawskiego. Masowa konfiskata przedsiębiorstw żydowskich w pierwszym okresie okupacji. Polacy jako zarządcy mienia żydowskiego: Izba Przemysłowo-Handlowa i Stowarzyszenie Kupców Polskich wykazały się lojalnością w stosunku do Żydów, natomiast Związek Drobnego Kupiectwa Chrześcijańskiego zajął postawę antyżydowską. Działalność produkcyjna mieszkańców getta, rozliczenia finansowe między Żydowskim Bankiem Spółdzielczym a bankami po tzw. aryjskiej stronie za pośrednictwem Izby Rozrachunkowej.
Tekst nosi adnotację „Materiały bundowskie”.
Maszynopis, s. 1-14, format: 290 x 210 mm, jęz. polski - 4
-
Powiązani ludzie:
-
N [nieznane]
autor pamiętnika
Autor analizy sytuacji gospodarczej Żydów pod okupacją niemiecką; analiza nosi adnotację "Materiały bundowskie&...
-
N [nieznane]
autor pamiętnika