Delikatne sytuacje związane z pracą w kuchni....
- TAK
-
Delikatne sytuacje związane z pracą w kuchni. Były związane z faktem, że w głodującym mieście 18 osób zatrudnionych w kuchni miało obok siebie magazyn pełen żywności i jednocześnie swoje bliższe i dalsze rodziny, przyjaciół. W tej sytuacji prawdziwym problemem było niedopuszczenie do rozkradania żywności, do okradania tych, których życie zależało od talerza zupy z naszej kuchni. Pracownicy mogli jeść do woli zupę. Chleb dokupywali i trzymali go, każdy w swoim woreczku zawieszonym na specjalnym gwoździku. Wiadomym jednak było, że to nie rozwiązuje problemu. Kierownictwo (R. Auerbach) miało świadomość, że musi iść na pewne ustępstwa, gdyż w przeciwnym wypadku praca z zespołem kuchennym stałaby się niemożliwa. Auerbach znalazła następujące rozwiązanie: przy codziennym ważeniu produktów należało odjąć wagę opakowań (tarę), w których je ważono ( worki, garnki,). Wynosiło to dziennie od 2 do 3 kg. I z tej ilości produktów ( kartofli, pęczaku, jarzyn) Gucia gotowała pożywne jedzenie dla personelu i dla ich najbliższych. Instruktorki-inspektorki, które wizytowały kuchnię kilka razy w tygodniu, akceptowały to rozwiązanie, rekomendując je innym placówkom żywieniowym, które stawały przed analogicznym problemem.
- pierwsze miesiące po wkroczeniu Niemców do W-wy
- do pierwszej akcji likwidacyjnej w getcie
- przed gettem, w getcie
- gospodarcze, społeczne
- kuchnie ludowe
-
Powiązane źródła:
- s.99,100
-
Powiązani ludzie:
-
Auerbach
Rachela
Dziennikarka, działaczka społeczna. W latach dwudziestych pracowała we Lwowie, w redakcji czasopisma ,,Najer Morgen&...
-
Nieznane
Gucia ( kucharka)
Przed wojną była właścicielką małej restauracji na Pradze. Była rasową, bardzo utalentowaną, kucharką. Przed wojną b...
Powiązane miejsca:
-
Leszno 40
Dom ten nie został zniszczony podczas pierwszych bombardowań. Działała tu, zorganizowana przez R. Auerbach z polecen...
-
Auerbach
Rachela