Konsumenci popularnych kuchni chorowali często...
- TAK
-
Konsumenci popularnych kuchni chorowali często na dyzenterię i krwawe katary żołądka i kiszek. Powodem była najniższa jakość produktów, którą dostarczano do kuchni popularnych na terenie getta ( przydziały władz okupacyjnych) - na wpół zgniłe, spleśniałe buraki, kartofle i inne jarzyny z których należało ugotować zupę. Zupy (np. barszcz) ,,dosmaczano" sacharyną i do każdej porcji dodawano kawałek czarnego chleba ( wymieszany z wapnem i otrębami ), który wypiekano w piekarniach z przydzielonej, przez okupacyjne władze, mąki. Gdyby przesiać taką mąkę nic by z niej nie zostało. Ale nikt jej nie przesiewał. W takim jedzeniu nie było żadnej wartości odżywczej, ale zapełniało ono pusty żołądek, który musiał sobie jakoś radzić z taką trucizną.
- od powstania getta
- od końca getta
- w getcie
- społeczne
- chorzy, gospodarka, kuchnie ludowe
-
Powiązane źródła:
- s. 73
-
Dotyczyło to wszystkich kuchni na terenie getta, dla dorosłych i dzieci. Dla wielu ludzi talerz zupy wydawany przez kuchnię popularną stanowił jedyny posiłek w ciągu dnia.