Powstańcy w getcie robili tzw. "magazyny...
- TAK
-
Powstańcy w getcie robili tzw. "magazyny żywności" w pierwszych dniach powstania. Chowali w nich znalezione w piwnicach lub kuchniach szopów resztki żywności. Zakopywali je w gruzach. Z gotowaniem nie było kłopotów. Wystarczyła gorąca cegła wygrzebana z palącego się budynku. Wodę zdobywali ze studzienek w niektórych piwnicach. Woda często śmierdziała stęchlizna. Dzwoniły też czasami w jakichś miejscach telefony, których nikt nie odbierał.
- 1943-04-00
- powstanie w getcie
- kryjówka, młodzież, opór zbrojny
-
Powiązane źródła:
-
Powiązani ludzie:
-
Reński
Antoni
(POMOC / inna pomoc)
Mieszkał przed wojną z rodzicami. W szkole powszechnej na Bema 76 miał kilkoro kolegów i koleżanek żydowskiego pocho...
Powiązane miejsca:
-
różne miejsca w getcie
Niektórzy powstańcy robili tzw. "magazyny żywności" w pierwszych dniach powstania. Chowali w nich wygrzeba...
-
Reński
Antoni
(POMOC / inna pomoc)