W tym czasie władze niemieckie nakazały równie...
- TAK
-
W tym czasie władze niemieckie nakazały również wydawanie bezpłatnych zup niepracującym i przesiedleńcom z innych miast. Były one wydawane w tzw. kuchniach ludowych i przygotowywane przez Żydowską Samopomoc Społeczną. Jednak Zakład Zaopatrywania ponosił największe ciężary finansowe tej akcji, zasilając ją niby na kredyt, nigdy nie spłacony. Charakterystyczne, że fundusze ŻSS z tytułu ofiarności publicznej były o wiele skromniejsze niż Zakładu Zaopatrywania.
- 1941-05-00
- 1942-07-22
- w getcie
- społeczne
- kuchnie ludowe, ŻSS
-
NN
bez tytułu
Analiza sytuacji gospodarczej getta warszawskiego. Masowa konfiskata przedsiębiorstw żydowskich w pierwszym okresie okupacji. Polacy jako zarządcy mienia żydowskiego: Izba Przemysłowo-Handlowa i Stowarzyszenie Kupców Polskich wykazały się lojalnością w stosunku do Żydów, natomiast Związek Drobnego Kupiectwa Chrześcijańskiego zajął postawę antyżydowską. Działalność produkcyjna mieszkańców getta, rozliczenia finansowe między Żydowskim Bankiem Spółdzielczym a bankami po tzw. aryjskiej stronie za pośrednictwem Izby Rozrachunkowej.
Tekst nosi adnotację „Materiały bundowskie”.
Maszynopis, s. 1-14, format: 290 x 210 mm, jęz. polski - 10
-
Powiązani ludzie:
-
N [nieznane]
autor pamiętnika
Autor analizy sytuacji gospodarczej Żydów pod okupacją niemiecką; analiza nosi adnotację "Materiały bundowskie&...
-
N [nieznane]
autor pamiętnika