Obserwacje autora dotyczące kuchni ludowych:1)...
- TAK
-
Obserwacje autora dotyczące kuchni ludowych:
1) Ilość dostarczanego jedzenia różniła się w różnych okresach, ale zawsze była niewystarczająca
2) Kuchnie funkcjonowały nieregularnie, z przerwami, ponieważ brak jedzenia często zmuszał do zamknięcia kuchni - po takich okresach nadchodziła duża dostawa owsa (przeznaczonego specjalnie dla tych kuchni), z którego serwowano zupy
3) Często jedzenie było rozkradane przez personel, który chciał nakarmić swoje, głodne rodziny ( na głowę przysługiwały 2 gramy tłuszczu) - 1940-10-00
- 1943-05-00
- w getcie
- społeczne
- kuchnie ludowe
-
Powiązane źródła:
-
Książka pisana między 1952 a 1954 rokiem. Dokumentuje życie w warszawskim getcie od momentu jego powstania aż po ostatnie dni.
Jak wyglądało życie w getcie? Jakie organizacje działały, jak pomagały lub powinny były pomóc mieszkańcom getta? Jak to się stało, że tak wielu przetrwało żyjąc w tak strasznej izolacji? Michel Mazor szczegółowo opisuje zniknięcia getta z powierzchni ziemi.
Książka jest studium życia politycznego i socjalnego w warszawskim getcie. - 62-63