Inspektorat żywienia wprowadził w kuchniach zb...
- TAK
-
Inspektorat żywienia wprowadził w kuchniach zbiorowego żywienia system punktowania określający kaloryczną wartość zup. Zupy w/g tego systemu, by mieć odpowiednią wartość odżywczą, powinny były mieć od 10 do 15 punktów, przy czym jeden punkt liczono za deko ( 10 gram) fasoli, kaszy, mąki lub za 5 deko ( 50 gram) zieleniny lub kartofli.
- pierwsze miesiące po wkroczeniu Niemców do W-wy
- do pierwszej akcji likwidacyjnej w 1942r
- w getcie
- gospodarcze, społeczne
- kuchnie ludowe
-
Powiązane źródła:
- s.104
-
Powiązani ludzie:
-
Birkenhajm
Gina
Dyplomowana specjalistka od w dziedzinie żywienia.Studiowała w wyższej szkole amerykańskiej a następnie, przez jakiś...
-
Berkenhajm-Szereszewska
Lola
Spiewaczka operowa ,przed wojną. W getcie w-skim była jedną z trzech instruktorek żywienia, które wizytowały miejsca...
-
Nieznane
Ewa
Była jedną z trzech instruktorek zbiorowego żywienia w getcie w-skim. W drugiej połowie sierpnia 1942r., wraz z pozo...
-
Birkenhajm
Gina