Odżywianie w szopach lub na placówkach było da...
- YES
-
Odżywianie w szopach lub na placówkach było daleko niewystarczające. Ludzie sprzedawali więc pozostałe resztki garderoby, bielizny, obuwia, aby za uzyskane pieniądze kupić chleb lub trochę tłuszczu. Stanisław Sznapman pisze – „każdy miał tylko jeden jedyny cel – wszystko wyprzedać, wszystkiego się wyzbyć, aby tylko uratować nagie życie i przeżyć, przeżyć tę straszliwą gehennę”.
- 1942-08-00
- deportation
- business, private life / daily life
- trade, outposts, Shops, everyday life
-
Autor napisał pamiętnik ukrywając się po tzw. aryjskiej stronie. Wiadomo, że nie doczekał wyzwolenia. Pamiętnik przekazali do ŻIH pisarze: Helena Boguszewska i Jerzy Kornacki.
Autor opisuje w pamiętniku: oblężenie Warszawy w 1939 roku; początki okupacji niemieckiej, prześladowanie Żydów, łapanki na roboty przymusowe; utworzenie getta; opis życia codziennego w getcie: napływ przesiedleńców, głód, epidemia; wielką akcję wysiedleńczą latem 1942 r.; selekcje robotników w szopach; warunki życia w getcie szczątkowym; szantaże grożące Żydom po tzw. aryjskiej stronie; rolę policji polskiej i Żydowskiej Służby Porządkowej.
Publikacja: Pamiętniki z getta warszawskiego, Warszawa 1993, s. 23-26, 95-96, 116-17, 140-142, 155-156, 178-179, 205-208 (fragmenty) - 48
-
Related people:
-
Sznapman
Stanisław
The author wrote his memoirs hiding on the so-called 'Aryan side'. It is well-known that he did not survive until th...
-
Sznapman
Stanisław