Wprowadzenie karty aprowizacyjnej dla ludności...
- YES
-
Wprowadzenie karty aprowizacyjnej dla ludności. Żydzi otrzymywali znacznie mniejsze racje żywnościowe niż Polacy, którzy oprócz chleba otrzymywali mąkę, cukier, kartofle, a czasami jajka lub mięso, czy trochę tłuszczu – a Żydzi oprócz mniejszych porcji chleba, trochę zgniłych kartofli, nie nadających się do jedzenia i trochę jarzyn.
- 1939-12-00
- połowa grudnia
- before formation of the ghetto
- administrative, business
- Poles, Jews
-
Autor napisał pamiętnik ukrywając się po tzw. aryjskiej stronie. Wiadomo, że nie doczekał wyzwolenia. Pamiętnik przekazali do ŻIH pisarze: Helena Boguszewska i Jerzy Kornacki.
Autor opisuje w pamiętniku: oblężenie Warszawy w 1939 roku; początki okupacji niemieckiej, prześladowanie Żydów, łapanki na roboty przymusowe; utworzenie getta; opis życia codziennego w getcie: napływ przesiedleńców, głód, epidemia; wielką akcję wysiedleńczą latem 1942 r.; selekcje robotników w szopach; warunki życia w getcie szczątkowym; szantaże grożące Żydom po tzw. aryjskiej stronie; rolę policji polskiej i Żydowskiej Służby Porządkowej.
Publikacja: Pamiętniki z getta warszawskiego, Warszawa 1993, s. 23-26, 95-96, 116-17, 140-142, 155-156, 178-179, 205-208 (fragmenty) - 9
-
zróżnicowanie kartek żywnościowych nastąpiło w lutym 1940 roku.
-
Related people:
-
Sznapman
Stanisław
The author wrote his memoirs hiding on the so-called 'Aryan side'. It is well-known that he did not survive until th...
-
Sznapman
Stanisław