Skąd Dzielnica miodem płynie? Nasz dzielnicowy...

  • YES
  • Skąd Dzielnica miodem płynie? Nasz dzielnicowy, sztuczny wcale nie gorszy od prawdziwego. ... Wynalazek dzielnicowy. Poza omnibusami dzielnica szczycić się może innym jeszcze wynalazkiem - doprowadzenie do obecnej produkcji miodu ... wynik pionierskiej pracy inżynierów i doktorów chemików. Miód naturalny składa się z 2 cukrów - glukozy i fruktozy. Z cukru białego - poddaje się go rozkładowi czyli inwersji. Od naturalnego różni się tylko zapachem i drobnymi domieszkami. Z cukru białego - łatwe, trudniejsze okazało się z cukru żółtego, przemysłowego - wynaleziono miód chemiczny - zastosowano do produkcji miód żółty, przemysłowy. Co w nim jest? 75% cukru i 25% wody, nic więcej. Słowo honoru. Tam gdzie się tworzy - czysto wszędzie, robotnicy krzątają się w białych fartuchach. Kocioł wypełniony cukrem i wodą - zawartość ogrzana do 85 stopni - dodaje się nieco kwasu solnego - proces trwa ok. 2 godzin - w kotle rozkłada się cukier z wodą tworzy miód. Po skończonej inwersji kwas neutralizuje się - nie zagraża już zdrowiu. Gorący miód - do aluminiowej chłodnicy - pojemnik ok. 4 ton - krystalizacja - miód krzepnie jest gotów ważenie - pakowanie - sklep rozdzielczy w Dzielnicy - 5 wytwórni, stanowiących własność inż chemików

  • 1942-00-00
  • 1942-06-24
  • in the ghetto
  • business
  • economy, engineer
  • 74/2
  • autor - st. c Miód - produkcja